torstai 9. elokuuta 2012

Kanaa Tikka Masala


Heti ensimmäisenä haluan varoittaa, että tämä on hankala resepti. Astioita kuluu hurja määrä (en tekisi tätä ruokaa, ellen omistaisi tiskikonetta) ja vaiheita on enemmän kuin sata. Tätä ruokaa ei kannata aloittaa, kun on jo hirmuinen nälkä, sillä aikaa menee helposti pari tuntia. Mutta jos koko rulianssin jaksaa käydä läpi (ja jopa nauttii siitä!), on tuloksena mahtava intilaisherkku, joka maistuu juurikin samalta, ellei paremmalta, kuin mihin on ravintoloissa tottunut.

Reseptin poimin taas gojeesta: http://www.indiansimmer.com/2011/03/chicken-tikka-masala-and-cumin-scented.html, jota hieman muuntelin. Tikka masala koostuu jukurttikastikkeessa marinoidusta kanasta (tikka) ja tomaattisesta kastikkeesta (masala), jotka yhdistetään ruoanlaiton loppuvaiheessa. Lisukkeeksi teimme reseptin mukaan kuminansiemenriisiä ja nopean jukurttikastikkeen.

Tuoreet raaka-aineet


Tikka-kanaa

Maustamattomia kanapaloja (itse käytin broilerin rintaleikkeitä 900 g, joista poistin luut ja pilkoin sopiviksi suupaloiksi)

marinadi:


  • 1 tl cayannepippuria
  • 1 tl inkivääritahnaa/raastetta/pyrettä
  • 1 tl valkosipulitahnaa/raastetta/pyrettä
  • 1,5 tl korianterijauhetta
  • 1 tl garam masala
  • 2 dl maustamatonta jukurttia
  • 1,5 tl puristettua sitruunamehua
  • suolaa


Nami-mössöä
Sekoita marinadin ainekset hyvin keskenään kannella suljettavassa astiassa. Laita kanapalat marinadiin ja sekoita hyvin. Laita maustumaan jääkaappiin ainakin tunniksi tai vaikka yön ajaksi.

Kanojen marinoiduttua paista ne nopeasti kuumalla pannulla ja laita ne 200-asteiseen uuniin 15-20 minuutiksi kypsymään. Yritä saada mukaan mahdollisimman paljon marinadia.

Kanojen ollessa uunissa on hyvä aloittaa tomaattikastikkeen teko.


Masala


  • 400 g paseerattua tomaattia
  • 1 pieni sipuli
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 1 rkl valkosipulitahnaa/raastetta/pyrettä
  • 1 rkl inkivääritahnaa/raastetta/pyrettä
  • 1 rkl korianterijauhetta
  • 1,5 tl mustapippurijauhetta
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl fenkolinsiemenjauhetta
  • 2 dl kermaa (tässä käytin ranskankermaa, sillä en ymmärtänyt mitä tarkoittaa 'heavy cream' ohjeessa)
  • 1,5 rkl oliiviöljyä
  • suolaa
  • tuoretta korianteria

Ensin mausteet pannulle
Sitten tomaatti
Laita öljy pannulle, lisää inkivääri, valkosipuli ja sipuli. Kuumenna pannu kuumaksi, samalla sekoittaen inkivääri-sipuleita. Pannun kuumennettua, lisää korianterijauhe, fenkolinsiemenjauhe, mustapippurijauhe ja garam masala. Kääntele hetki pannulla.

Lisää pannulle paseerattu tomaatti ja tomaattipyre ja sekoita kaikki hyvin sekaisin. Anna keitoksen kiehua hiljaa n. 15 minuuttia, niin että siitä haihtuu liika vesi.

Kaikki maut talteen
Ota kanat viimeistään tässä vaiheessa uunista ja lisää ne tomaattikastikkeeseen. Älä heitä hukkaan mitään, vaan kaada kaikki kanoista irronnut neste ja marinadi mukaan kastikkeeseen. Lisää tässä vaiheessa myös kerma. Sekoita kaikki hyvin sekaisin.

Anna keitoksen kiehua hiljaa 5 - 7 minuuttia. Laita levy pois päältä, lisää ruokaan tuoretta korianteria ja peitä kannella. Anna tikka masalan hautua kannen alla vähintään 10 minuuttia.

Kaunis kokonaisuus
Tässä vaiheessa on hyvin aikaa tehdä lisukeriisi

Kuminansiemenriisi

  • voita tai öljyä
  • laakerinlehti
  • 1 - 2 tl kuminansiemeniä
  • suolaa
  • basmatiriisiä (haluttu määrä)
  • vettä

Uiskentelevat kuminat

Huuhtele riisi lävikössä. Kuumenna öljy pannulla ja lisää siihen laakerinlehti ja kuminansiemenet, sekoittele. Lisää pannulle riisi ja suola, sekoittele. Lisää vettä n. 1 dl enemmän kuin riisiä ja anna kiehua kannen alla, kunnes vesi on haihtunut. Laita levy pois päältä, mutta anna riisin hautua levyllä kannen alla tarjoiluun asti.

Haudutettua riisiä
Riisin voisi tehdä myös ensimmäisenä tai ennen masalaa ja antaa olla hellalla muiden ruokien valmistuessa.

Jukurttikastike

  • 3 dl maustamatonta jukurttia
  • 1 rkl puristettua sitruunamehua
  • suolaa
  • pippuria
  • tuoretta korianteria



Sekoita kaikki aineet keskenään, anna maustua hetken ennen tarjoilua.



Kohta syödään
Maut voi melkein nähdä!
Ruoka oli todella hyvää ja siinä oli pientä potkua cayannepippurista. Lisäisin ruokaan ensi kerralla varmaan chiliä, sillä intialainen ruoka on ajatuksissani aina ensisijaisesti tulista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti